Tänä keväänä olen tehnyt lukuisia versioita omasta CV:stäni ja niitä tehdessäni olen entistä enemmän alkanut pohtimaan että tämä nykyinen järjestelmä jossa ” todistus annetaan oppilaalle valmiina käteen” vie oppilailta ison osan pois oppimisprosessista ja arvioinnista.

Miksi ainoastaan opettaja saa tehdä todistuksen? Ja miksi opettaja tekee todistuksen oppilaan puolesta?
Miksi kouluissa oppilaat eivät tee itselleen CV:tä, joka voisi toimia todistuksen liitteenä?

Kuinka paljon enemmän saisikaan informaatiota infograafin muodossa olevasta todistuksesta eli CV:stä, jossa oppilas itse kertoo
– Mitä on kurssin/lukukauden/vuoden aikana tehnyt –> Kokeet, projektit, kurssit = Työkokemus, osaaminen
– Mihin muuhun toimintaan on osallistunut –> Harrastukset, vapaaehtoistyö
– Mitä taitoja hänellä on –> Laaja-alaiset työskentelytaidot
– Minkälaisia asioita on lukukauden/vuoden aikana koulussa tehnyt –> Portfolio

On todella hullua että koulussa vietetään aikaa 12 vuotta ja tänä aikana ei aikaa käytetä työelämässä tärkeiden taitoja opettamiseen
– markkinoimaan itseään –> kerro mitä osaat tehdä ja millä tavalla
– dokumentoimaan mitä olet tehnyt –> sähköinen portfolio
– tekemään näkyväksi osaamisen –> oma nettisivu = CV

Minä ainakin haluaisin nähdä oman lapseni CV:n mieluimmin kuin valkoisen todistus paperin jossa lukee ”Matikka 7, Äidinkieli 8, ….”

Koska en itse ole nyt opettajana koulussa niin en pääse tätä toteuttamaan omilla oppilaillani, niin voisiko joku teistä jotka olette koulussa tehdä muutoksen ja lähteä toteuttamaan monialaista oppimiskokonaisuutta, jossa yhdistyy kaikki oppiaineet?

Sen voin kertoa että tämä ei ole helppo eikä missään nimessä nopea projekti mutta olisi varmasti oppilaista mielenkiintoinen koska tämä koskettaa heitä itseään. Ja aivan varmasti oppilaat oppivat monia taitoja.

 

 

 

Mainokset