Suolahti päiväkoti metsäeskari esikoulu varhaiskasvatus luonto pedagogiikka

Luettuani Ylen uutisen Metsäeskareista, heräsi taas halu kommentoida meidän aikuisten tapaa toimia ja ajatella.

Ruusuja ja repectit lähtevät Petäjäveden eskarille ja kaikille 30 muulle metsäeskareille ympäri Suomea! Hienoa työtä ja erinomaista esimerkkiä näytätte muulle Suomelle! Uutiseen voi tutustua tarkemmin täällä  http://yle.fi/uutiset/esikouluvuosi_sujuu_metsassakin__uni_ruoka_ja_oppi_maistuu_paremmin/8880029

Risuja tulee meille aikuisille tyhmyydestä kun olemme opetusoppiemme kanssa jossakin kohtaa menneet täysin ”metsään” ja vielä ”puuta päin”! Siis voiko joku ihan ”aikuisten oikeasti” kyseenalaistaa sen että pystyykö metsässä oppimaan ja täyttyykö opetussuunnitelma?

Me olemme kirjasta luettujen oppiemme kanssa vieraantuneet luontaisesta olotilastamme olla ulkona ja liikkua metsässä, ja myös lapsenomaisesta ihmettelystä sekä tutkimisesta. Koululaitos tekee erittäin hyvää työtä kun edelleen koulutamme 50 000 lasta istumaan sisällä ja pelkäämään luontoa. Sisällä on helpompaa kun siellä ulkona on niin kylmää/kuumaa, märkää/kuivaa, pimeää/valoisaa ja vielä niitä hyönteisiä ja jopa eläimiäkin. Ja miten siellä metsässä voisi muka oppia matematiikkaa kun ei ole sitä kynää ja paperia? Eihän siellä ole kuin miljoona neulasta sadoissa puissa, tuhansia kiviä, käpyjä, kasveja, keppejä ja vaikka mitä joita voi tutkia ja ihmetellä.

Niin ja kas kummaa kun lapset ovat metsässä hiljaisempia kun ei se huuto kaiu seinistä? Onpa todella omituista kun on ollut liikkeellä koko päivän metsässä, niin ruokakin maistuu paremmalta ja uni tulee helpommin? Niin ja ne lapsetkin ovat rauhallisempia. ….

Jos olisin koomikko, niin tässä olisi seuraavan sketsin pohja:
”Siis ihan kiva idea toi metsäeskari, mutta miedän päiväkodissa / koulussa me ei voida lähteä ulos kun meille aikuisille tulee kylmä kun meidän pitää seistä paikoillaan ja vahtia että kukaan ei tee mitään vaarallista. Niin ja jos sitä vettäkin sataa niin tukka kastuu ja meikit leviää. Niin ja sit ku meillä on ne kirjat kun meidän pitää tehdä niitä väritys tehtäviä jossa väritetään niitä erivärisiä puiden lehtiä ja kukkasia jotta opitaan tuntemaan luontoa ja harjoitellaan kädentaitoja. Niin ja sit siellä metsässä on kyllä tosi vaarallista. Siellähän voi kaatua kun juoksee niillä poluilla jotka on ihan epätasaisia ja kiviäkin on joka paikassa. On tää parempi tää meidän asfaltti piha, joka on ihan tasainen ja josta on kaadettu kaikki puut ettei pääse putoamaan mistään. Siis meille on kyllä helpompaa kun ollaan sisällä ja koko ajan hoetaan että ”älä huuda, älä juokse, älä liiku, älä…, älä… ”

Mainokset